Steenkolenmijn Valkenburg

Uniek in Europa! Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond. Daal af in de wereld van de mijnbouw. Bekijk en beleef de ondergrondse pracht van steenkolenwinning aan de hand van unieke filmbeelden, demonstraties van mijnbouwmachines en boeiende, persoonlijke verhalen van ex-koempels (mijnwerkers).

Je begint met een kennismaking met de wereld van de mijnwerkers in de ondergrondse filmzaal, die in mijnbouwstijl is ingericht. Daar zie je de unieke promotiefilm van de Staatsmijnen (DSM) uit het midden van de jaren zestig. Deze film geeft je een goed beeld van alle facetten van de mijnbouw. Hierna bezoek je samen met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Je maakt een reis door het verleden langs de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen, waarbij demonstraties worden gegeven. Deze tocht wordt op bijzondere wijze opgeluisterd door het persoonlijke verhaal van een ex-mijnwerker dat doorspekt is met humor en anekdotes.


Duur: 1 uur en 15 minuten

Prijs: € 9,00 p.p. vanaf 20 personen, middelbare scholieren € 6,50 p.p., leerlingen basisschool € 6,00 p.p., kosten rondleiding door gids € 20,00 (20-35 deelnemers, exclusief entree).

Bijzonderheden: Groepen uitsluitend op afspraak. Gratis parkeren voor bussen. Avondrondleidingen en arrangementen mogelijk i.c.m. bijv. de Spookgrot, de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) of de Feestgrot.