Rondleiding Ondergrondse cultuurschatten van Maastricht

Boek je privégids ook online. Boek hier je tickets online. Wil je maatwerk? Ook dat kan, neem dan contact op met groups@exploremaastricht.nl

Ontdek het Noordelijk gangestelsel van de Sint Pietersberg en de ondergrondse Kluis in Maastricht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht van Rembrandt veilig werd bewaard.

De grotten Noord vormen het decor van een ondergronds museum. Met een lamp in de hand leidt een Maastricht Underground gids je rond door de donkere gangen langs de meest bijzondere opschriften, tekeningen en schilderingen. De gids vertelt je bijbehorende spannende en vaak ook humoristische verhalen.
Daarnaast bezoek je de Rijksbewaarplaats nr. 9., beter bekend als de Kluis die in dit gangenstelsel verborgen ligt. Deze betonnen bunker werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd en ingericht om de belangrijkste kunstschatten van Nederland veilig te stellen tegen luchtaanvallen. Zo’n 800 kunstschatten waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, de Stier van Potter en het Straatje van Vermeer hebben 3 jaar in Maastricht opgeslagen gelegen. In de onderaardse mergelgangen heerst een kil en vochtig klimaat. Dit voel je tijdens de rondleiding. Een ingenieuze klimaatinstallatie zorgde ervoor dat deze kwetsbare doeken ongeschonden beleven. Naast de kluisruimte bezoek je ook de suppoostenruimte en de ruimte voor de marechaussee, die de Kluis en de toegangstunnel moest bewaken. Ook neem je een kijkje in de technische ruimte waarin het klimaat van de Kluis werd geregeld. De gids vertelt tijdens de rondleiding bijzondere anekdotes van zowel de bezetter als het verzet. Kortom een Maastrichtse rondleiding over een uniek erfgoed bestaande uit een mix van geschiedenis, cultuur en kunst.

Duur rondleiding: 1,5 uur

Prijs (online): € 12,95 per persoon, startprijs € 194,25. Maximaal 25 personen per gids.