Drukkunstmuseum, historische drukkerij en grafisch atelier

Het verspreiden van afbeeldingen is vandaag de dag een fluitje van een cent. Maar hoe ging dit in de 19de eeuw zonder laptop en printer? Je ontdekt het tijdens een rondleiding in het Drukkunstmuseum.

Achter de gevel van een 19de eeuws woonhuis ligt één van de verborgen parels van Maastricht, het Drukkunstmuseum. Als je het museum binnenstapt word je teruggekatapulteerd naar het begin van de 19de eeuw. De geur van inkt en authentieke drukpersen komt je tegemoet.
De verschillende ingerichte drukwerkplaatsen laten je de ontwikkeling van de druk- en prentkunst zien. Met veel passie vertelt de gids je de geschiedenis van de drukkunst. Het hoogwaardig vakmanschap van de mensen voor en achter de drukpers komt uitgebreid aan bod en wordt geïllustreerd met prenten van beroemde kunstenaars als Dürer, Rembrandt en Toulouse-Lautrec.
Bijzonder zijn de verhalen van de drukgeschiedenis van Maastricht; de zogenaamde schrijfateliers die de opkomst van concurrerende drukkers lang tegenhielden en de Regout-drukwerkplaats, leverancier van beelden voor de keramische industrie in Maastricht.
Achter het woonhuis in waarschijnlijk de best verstopte kapel van Maastricht vind je de Glasercollectie met veelzijdige hedendaagse grafiek, tekeningen en objecten van kunstenaar René Glaser.
In de gewelvenkelder bevindt zich een volledig ingerichte Regoutwerkplaats. Hier zie je hoe kunstenaars in 1860 afbeeldingen op het Sphinx en Mosa servies drukten. Na de rondleiding geniet je van een heerlijk kopje koffie op de overdekte binnenplaats.

Duur: 1 uur.

Prijs: vanaf € 5,00 p.p. volwassenen / € 3,50 p.p. kinderen.

Neem contact op met het Drukkunstmuseum voor meer informatie.