De Kluis, Nationale Oorlogsschatkamer WO II

Bezoek samen met een Maastricht Underground gids de Rijkskluis in de mergelgrotten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog waardevolle Nederlandse kunstschatten veilig werden opgeborgen.

Een Maastricht Underground gids verzorgt een rondleiding waarbij je diep de Sint Pietersberg ingaat op zoek naar de verborgen Kluis. Deze betonnen bunker werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd en ingericht om de belangrijkste kunstschatten van Nederland veilig te stellen tegen luchtaanvallen. Zo’n 800 kunstschatten waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, de Stier van Potter en het Straatje van Vermeer hebben hier 3 jaar opgeslagen gelegen. In de onderaardse mergelgangen heerst een kil en vochtig klimaat. Dit is goed te voelen tijdens de rondleiding. Een ingenieuze klimaatinstallatie zorgde ervoor dat deze kwetsbare doeken ongeschonden bleven.

Naast de kluisruimte wandel je tijdens de rondleiding ook langs de suppoostenruimte en de ruimte voor de marechaussee, die de Kluis en de toegangstunnel moest bewaken. Ook neem je een kijkje in de technische ruimte waarin het klimaat van de Kluis werd geregeld. De gids vertelt je bijzondere anekdotes van zowel de bezetter als het Maastrichts verzet.

Duur rondleiding: 1 uur

Prijs: Volwassenen € 7,50 p.p. en kinderen € 5,95 p.p. Deze prijs is gebaseerd op een deelname van 15 personen. Echter te boeken vanaf elk gewenst aantal deelnemers (startprijs € 112,50).