Ontdek mergelgroeve De Schark

Groeve de Schark is een fascinerende plek. Naast de prachtige, kleurrijke kunstwerken van de Broeders van de Beyart die de wanden sieren, vertelt de groeve ook een indrukwekkend verhaal rondom de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Maastricht in 1944.

Samen met een voormalige medewerker van de cementfabriek ontdek je de ENCI Groeve.
Je maakt een tocht langs de groevewand; een desolaat landschap met fraaie hoge mergelwanden en helder blauwe meertjes. Wereldberoemd vanwege de zichtbare formatie Maastrichts Krijt en de diverse vondsten van Mosasaurussen!
Na 20 minuten wandelen bereik je Groeve de Schark. Een kleine maar zeer fraaie grot. De groeve diende als ontspanningsruimte voor de Broeders van de Beyart. De mergelgangen werden door hen rijkelijk versierd met tekeningen en beeldhouwwerk.
Tevens is dit een memorabele plek die herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In de kerstnacht van 1944 verbleven hier honderden Amerikaanse soldaten. Terwijl Maastricht haar eerste Kerstmis vierde als bevrijde stad, wisten deze jonge mannen dat zij op Eerste Kerstdag weer naar het front in de Ardennen zouden worden gereden. Slechts enkelen hebben het Ardennenoffensief overleefd. Deze herinnering wordt levendig gehouden in de Scharkgroeve. Getuigen hiervan zijn:
- een altaar uit mergel
- 250 namen van Amerikaanse soldaten
- het invasieplan van de geallieerden
- een embleem over de Tweede Wereldoorlog
De geschiedenis komt op deze plek tot leven!

Duur: ca. 2-2,5 uur, inclusief koffiepauze met vlaai.
Prijs: € 200,00 per groep en € 3,95 p.p. voor de koffie met vlaai. Maximaal 20 deelnemers per groep.
De prijs is inclusief parkeermunt, naslagwerk, koffie en vlaai, begeleiding tour.
Bijzonderheden: Deze excursie verloopt over een oneven en soms modderig terrein en is daarom niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Alleen te boeken op zaterdag en zondag en vanaf 13 jaar.
In het vleermuizenseizoen (15 oktober tot 1 april) is deze groeve niet te bezichtigen.