Ga naar inhoud

Un Français à Maastricht

Ma deuxième maison

Onlangs vroeg mij iemand of ik geen heimwee had naar Frankrijk, naar Straatsburg mijn geboortestad. Nee, ik heb geen heimwee was mijn antwoord. Ik schrok er zelf een beetje van want wie heeft nou geen heimwee naar zijn of haar roots?

Zoals Straatsburg is Maastricht ooit ontstaan door de Romeinen. De komst van een castellum naast een brug over een rivier zorgt ervoor dat mensen zich rond het Romeinse fort gaan settelen en zo breidt de nederzetting zich uit tot een vestingstad.

Net als Maastricht is Straatsburg ook een religieuze stad met een imposante kathedraal. En een rivier. En goed eten en drinken. Ik ben dus als een Bourgondiër opgegroeid in de Elzas en voel mij daarom ook thuis in Maastricht met haar Franse tinten.

Maastricht française

Ook La Meuse draagt bij aan de Franse invloed; de bron bevindt zich namelijk op het Plateau de Langres en stroomt via Maastricht door naar de Noordzee, handig voor het vervoeren van goederen en drijven van handel. En dát vonden de Fransen heel handig, vandaar dat zij Maastricht heel graag wilden ‘hebben’. En dat lukt; na vele “attaques” en “croisades” slagen de Fransen erin om Maastricht in te nemen. 

Tussen 1794 en 1814 is Maastricht de hoofdstad van de Meuse Inférieure, een Franse stad dus. In 1803 en 1811 komt Napoleon naar Maastricht. Hij bezoekt onder andere de ondergrondse kalksteengroeven van de Sint-Pietersberg en inspecteert de vestingwerken; hier zijn nog sporen en plekken van te zien in de Grotten Zonneberg. Wanneer je door de Grotten wandelt zie je veel opschriften uit die periode, volledig in het Frans. Een stille getuige uit het verleden.

Ook al zijn de Fransen inmiddels weer vertrokken, Maastricht houdt nog een sterk Frans karakter. Denk alleen maar aan het dialect met de vele Franse woorden (trottoir, fourchette, bougie, commissies, tapesseren…) maar ook het typerende Bourgondisch karakter van de stad.

La cuisine française

Over de culinair Franse invloeden. Als je typische Franse patisserie wilt proeven is Éclair Affair op de Kesselskade hét adres. Met deze lekkernijen ben ik namelijk opgegroeid en geloof mij, die zijn echt goed.

Als je liever iets hartigs wilt, dan kun je het beste naar de Koestraat. Daar vind je namelijk prachtige zaken met “une cuisine délicieuse” waarvan een absolute aanrader Le Fernand is. Daar vind je typische Franse gerechten (confit de canard, cuisses de grenouilles, haricots verts au beurre de Paris) en drank (Crémant, Kronenbourg 1664…).

Aan de andere kant van de Maas, bij 't Wycker Cabinet, kom je ook prachtige gerechten tegen : de Côte de Bœuf (Angus Rib-Roast) met sauce béarnaise, de Moules de Bouchots, de escargots en….de profiterolles. Daar kun jij mij wakker voor maken of ze zelfs als ontbijt serveren.

Flaneren door Maastricht

Je kunt natuurlijk door het Stokstraatkwartier wandelen en de prachtige boutiques bezoeken om te shoppen. Maar als je nog meer van het Franse gevoel wilt opsnuiven, loop dan over de stadsmuur bij het stadspark. Het is net Parijs. Je loopt door een prachtige tuin en als je via de faculteit Economie (School of Business and Economics (SBE)) weer naar beneden gaat kun je aan de stadsmuur ook het beeld van D’Artagnan bekijken. En als je dan toch in de buurt bent, loop dan de Sint Pietersberg omhoog naar het Fort. Stille getuige van de geschiedenis van Maastricht en de geschiedenis met de Fransen. Daar kun je een rondleiding boeken bij Maastricht Underground; een bijzonder verassende aanrader. Meer vertel ik er niet over, dat moet je zelf ontdekken!

Et après?

Als je aan het einde van de dag nog steeds niet klaar bent met het Franse leven dan kun je nog naar Filmhuis Lumière gaan; Daar draait altijd wel een Franse film in deze bijzonder mooi opgeknapte timmerfabriek.

Ben je dan geïnspireerd geraakt om je Frans te gaan oefenen, sluit dan aan bij de Café français. Een leuke en gezellige avond om Frans te spreken. Zie de eerstvolgende bijeenkomst op de site van l’Alliance Française de Maastricht, waar je overigens ook op de hoogte kunt blijven van het culturele programma.

Egbert werd geboren in de Elzas en groeide op in Straatsburg. Nadat hij zijn Baccalauréat B afrondde, besloot hij zijn studie voort te zetten in Nederland en kwam uit in Maastricht. Hij studeerde in 1998 af als Baccalaureus Translationis, leerde hier zijn grote liefde kennen en bleef in Maastricht wonen. Tegenwoordig geeft Egbert rondleidingen als gids bij Maastricht Underground en Explore Maastricht en hij bereidt Franse gerechten voor zijn cateringbedrijfje ‘Plat du Jour’.

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *