Ga naar inhoud

Ontdek de geschiedenis van d’Artagnan in Maastricht

Op 25 juni is het 350 jaar geleden dat d’Artagnan omkwam in Maastricht tijdens een bloedig gevecht tussen de Franse en Staatse troepen. In en rondom de stad leeft de geschiedenis van de beroemde ‘vierde musketier’ nog steeds voort. Ga op pad langs historische plekken en ontdek hoe het roemruchte leven eruitzag van de luitenant-kapitein die bekend werd door de spannende verhalen over de drie musketiers van schrijver Alexandre Dumas.

Het monument van d'Artagnan

In het Aldenhofpark kun je het bronzen standbeeld bekijken van Charles Debatz-Castelmore, oftewel d’Artagnan. Dit beeld werd hier neergezet in 1977 en het staat dichtbij de plek waar de musketier in 1673 het leven liet tijdens het beleg van Maastricht. D’Artagnan leidde een van de Franse regimenten in de strijd om Maastricht. Tijdens de gevechten in de vestingwerken rondom de Tongersepoort werd hij in zijn keel geraakt door een musketkogel en dat leidde tot zijn dood op 25 juni. Vijf dagen later lukte het de Fransen om Maastricht te veroveren. Zij bleven 5 jaar lang aan de macht in Maastricht tot aan de Vrede van Nijmegen in 1678.

Paardengraf Borgharen

In Borgharen werd in 2010 een paardengraf ontdekt met 67 skeletten. Oorspronkelijk dacht men dat het hier ging om een graf met overblijfselen van het beleg van Maastricht. Er werd namelijk een pijpenkop en een gesp uit de 18e eeuw gevonden bij de opgravingen. Sindsdien zijn er veel discussies geweest of dit graf stamt uit de tijd van d’Artagnan, maar het is waarschijnlijker dat het massagraf al in 1632 werd gegraven. In dat jaar vond er een ruiterveldslag plaats met gevechten rond een brug bij Borgharen tijdens een belegering door Frederik Hendrik van Oranje. Op het informatiebord bij het paardengraf kun je foto’s zien van de opgravingen die hier plaatsvonden.

Sint-Peter-en-Pauluskerk in Wolder

Het is niet bekend waar het graf van d’Artagnan precies is, maar de mythe gaat dat hij in of bij de Sint-Peter-en-Pauluskerk in Wolder ligt begraven. De koning was katholiek en d’Artagnan was een belangrijke vertrouweling van hem, dus er is genoeg reden om aan te nemen dat hij d’Artagnan destijds heeft laten begraven in de gewijde grond van de kerk. Er zijn al meerdere keren pogingen gedaan om op zoek te gaan naar het graf van d’Artagnan maar zijn stoffelijk overschot is tot op heden nog niet gevonden. Neem een kijkje in de kerk en in de omgeving en beeld je in hoe het er hier tijdens het beleg van Maastricht uitzag met de koninklijke tent van koning Lodewijk XIV die naast de kerk stond.

Château Neercanne

Dit kasteel was in 1673 hoogstwaarschijnlijk een hospice voor de Franse koninklijke garde, waartoe d’Artagnan behoorde. Breng een bezoek aan het château en laat je fantasie de vrije loop. Als eerbetoon aan de beroemde musketier creëerden Château Neercanne en de Maastrichtse bierbrouwerij Zuyd Craft samen ‘Bière d’Artagnan’. Dit bier wordt gebrouwen met lokale ingrediënten en champagnegist. Wil je dat graag eens proeven? Het bier is onder andere te koop bij het kasteel.

Tip: Theatervoorstelling Le Tombeau d'Artagnan

Ter ere van de 350e sterfdag van d’Artagnan schreef de bekende regisseur Sybrand van der Werf een toegankelijk drama op basis van teksten uit de wereldliteratuur. Geniet tijdens deze voorstelling van een groot theatraal spektakelstuk met meer dan 200 acteurs en musici. De voorstelling is vanaf 22 t/m 25 juni te zien in de Tapijnkazerne.

Tip: Tentoonstelling Maastricht 1673 – De Zonnekoning verovert de stad

Vanaf 23 juni kun je in het Maastricht Museum een tentoonstelling bezoeken die volledig in het teken staat van het Beleg van Maastricht in 1673. Er is aandacht voor zowel de gevestigde als de allernieuwste inzichten over de verovering van Maastricht door het leger van de Zonnekoning Lodewijk XIV. Het topstuk van de expositie is een gedetailleerde originele kaart met onder andere het kampement van Lodewijk XIV erop en de plek waar d’Artagnan sneuvelde.

Tip: Tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas

In het Limburgs Museum in Venlo kun je t/m 7 januari 2024 een tentoonstelling bezoeken die in het teken staat van de strijd om Maastricht in de 17e eeuw. Wat dreef Lodewijk XIV om Maastricht in te willen nemen? Wat dreef stadhouder Willem III van Oranje om een poging te doen om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek? En welke gevolgen had dit voor de inwoners van Maastricht? Je ontdekt het hier allemaal.

Meer historie ontdekken in Maastricht? - Doe inspiratie op met deze blogs

Jij bent toch ook een Fijnproever?

Schrijf je kosteloos in en wij geven jou de allerleukste adresjes om Maastricht te ontdekken. Verborgen parels en onontdekte plekjes waar je alvast over kunt wegdromen. Ook ontvang je een actiecode waarmee je voor een leuk prijsje kunt overnachten én parkeren.

Je bent er bijna! We hebben je een e-mail gestuurd waarin je jouw inschrijving alleen nog maar hoeft te bevestigen.

Heb je binnen 15 minuten nog geen e-mail ontvangen? Dan kan deze in je spamfolder zitten.

Er ging iets mis met je aanmelding. Probeer het nog een keer of stuur een e-mail naar info@bezoekmaastricht.nl.
  • *
  • *